Наши и испанци източили над 500 000 евро с фалшиви банкови карти (СНИМКИ/ВИДЕО) 14.06 | 15:26

Престъпната група действала в няколко държави, ощетила е над 3000 европейски граждани

От Ростислава Иванова

Българо-испанската престъпна група, която се е занимавала с клониране на банкови карти, е успяла да източи най-малко 500 хил. евро. Бандата беше разбита при съвместна операция на испанската полиция, българските служби и "Европол."

Приблизително 3000 граждани на ЕС са пострадали от действията на престъпната група. Те са правили незаконни транзакции в около 200 банкомата извън ЕС, главно в САЩ, Доминиканската република, Малайзия, Индонезия, Виетнам, Перу, Филипините и Коста Рика.

По случая са задържани общо 31 заподозрени, 21 от коитто на територията на Испания, девет души в България и един в Чехия. Извършени са 48 претърсвания и изземвания в къщи и помещения.

1928876

На място са намерени оборудване за подправяне на банкови карти, устройства за четене и записване на информация от банкови карти, скимиращи устройства, микрокамери, приспособления за манипулиране на АТМ банкомати, както и парични суми.

1928882

При претърсванията са иззети и множество фалшиви карти, подправени евро банкноти и дори наркотици.

"Цялата престъпна мрежа беше разбита, благодарение на съвместните усилия на испанските и българските прокурорски власти, както и на ценната подкрепа, оказана от техните Национални бюра в "Евроджъст”, заяви Франциско Хименес-Виярехо, национален представител на "Евроджъст" в Испания.

Водещи

Най-четени