Не давали на Брайвик крем за ръце - местят го в друг затвор 06.08 | 12:32

Касапинът от Осло се жалва и от малкото масло на филията му

От Христина Рафаилова

Касапинът от Осло ще излежава присъдата си в нов затвор, тъй като бил измъчван от самотата и не харесвал гледката от килията си.  Осъденият за смъртта на 77 души ще бъде преместен от известния с либералния си режим затвор в Ила в този Скиен, намиращ се южно от норвежката столица, съобщава Independent.  

Брайвик ще лежи зад решетките 21 години, след като беше признат за виновен за двете нападения в Осло и срещу лагера на младежите социалисти през 2011 г. По време на нападението загинаха 77 души. 

След като получи присъдата си Брайвик "се настани" в луксозния затвор в Ила през 2012 г. 

Според зам.-шефа на затворническите служби Ерик Сандлие в преместването на касапина от Осло няма особена драма. 

"Това е начинът, по който работим в изправителните институции, осигуряваме възможността затворниците да могат да бъдат местени понякога", добави той.  Сандиле отрече оплакванията на Брайвик от изолацията да се причина за промяната. 

От изданието подчертават, че осъденият е написал на затворническите власти писмо от 27 страници в края на миналата годината.  В него той обяснява, че е "насилван" да стои 23 часа в денонощието в килията си. Той определя изолацията си като равна на мъчение. 

Също така той се жалва, че имал ограничена гледка от прозореца си. Касапинът от Осло недоволства и от това, че не му позволявали да използва крем за ръце, както и да маже колкото иска масло на филията си.  "Опасявам се, че няма по-лошо заведение за лишаване от свобода от това в цяла Норвегия", пише Брайвик. 

От властите в страната съобщават, че осъденият е искал на няколко пъти да бъде преместен в Скиен. Там той прекарал известно време, преди да стартира процесът срещу него. 

Миналия месец Брайвик отново разбуни духовете, след като поиска разрешение да се запише на курс по политология в университета в Осло. 

По време на показанията си пред съда той каза, че извършеното от него масово убийство е политически акт, с цел да се спред мюсюлманското надмощие над Европа.

Водещи

Най-четени