Не е за вярване! Забраниха бурките в Мароко 10.01 | 15:20

Целта е да се намали риска от терористи-камикадзе, които се движат забулени по улиците

От iNews.bg

Мароко забранява бурките. Страната въвежда тотално ограничение на производството и продажбата на бурки, съобщават местни медии, цитирани от "Франс прес". Официално съобщение от властите все още няма, но медии отбелязват, че вътрешното министерство е наредило забраната да влезе в сила от тази седмица. "Предприехме стъпка за пълна забрана на вноса, производството и продажбата на това облекло във всички градове в монархията", отбелязва сайтът Le360, позовавайки се на високопоставен представител на вътрешното ведомство.

Сайтът допълва, че изглежда рестрикцията е мотивирана от опасностите пред сигурността на страната, "откакто бандити многократно използваха подобно облекло при извършване на престъпления".

Повечето жени в Мароко, където крал Мохамед VI подкрепя умерения вариант на исляма, предпочитат да носят хиджаб, който не покрива лицето. Според сайта Media 24 в някои търговски квартали в Казабланка, икономическата столица на страната, представители на вътрешното министерство са провели кампания за информиране на търговците за това ново решение, предаде КРОСС.

В Тарудант в южната част на Мароко властите са издали заповед търговците да спрат производството и продажбата на бурки и да ликвидират стоката в рамките на 48 часа. Подобни разпореждания има и в други райони на държавата.

Водещи

Най-четени