Не е имало пилотска грешка при катастрофата с етиопския Boeing 04.04 | 17:23

Това сочат данните в предварителния доклад от разследването

От iNews.bg

Пилотите на Етиопските авиолинии са следвали инструкциите, когато техният самолет Boeing 737 Max 8 е започнал да пикира преди катастрофата на 10 март, при която загинаха 157 души. Това заяви етиопската министърка на транспорта Дагмавит Могес, представяйки предварителния официален доклад за катастрофата, предаде БНР.

"Препоръчва се производителят да преразгледа системата за контрол на полета", заяви Могес на пресконференция в Адис Абеба, обявявайки първите резултати от разследването. Екипажът на катастрофиралия самолет "е следвал всички процедури, препоръчани от Boeing, но не е успял да овладее самолета", подчерта тя.

След като Боинг направи оценка на системата за контрол на самолета, авиационните власти трябва да потвърдят, че проблемът е бил решен, преди да се разреши подновяване на полетите с този модел, добави Могес. Очаква се разследването да отнеме до една година.

След катастрофата в Етиопия, която беше втората със самолет от новия модел на Boeing, страни от цял свят забраниха полетите на самолетите от този модел.

Пет месеца преди катастрофата в Етиопия самолет на "Лайън еър" Boeing 737 Max 8 се разби в Индонезия, при което загинаха 189 души.

Водещи

Най-четени