Не ни искате в Шенген? Ние пък няма да ви купуваме зеленчуците! 13.12 | 15:38

Румънският президент призовава към бойкот на холандската продукция

От Нели Минчева

Румънският президент Траян Бъсеску призова към бойкот на холандските зеленчуци, след като Холандия е против присъединяването на страната към Шенгенското пространство.

"Мисля, че е добре да не се купуват холандски зеленчуци", каза Бъсеску в телевизионен репортаж, допълвайки, че предпочита продукция от Испания или Турция, съобщават румънски медии.

iNews припомня, че холандският министър на имиграцията Херд Леерс се обяви твърдо против приемането на България и Румъния в Шенген, подчертавайки, че двете държави трябва да докажат, че имат напредък в борбата с ширещата се корупция.

Досега северната ни съседка не е превръщала заплахите си за бойкот в официална политика, макар и след изказванията от Холандия наскоро румънските власти да бяха спрели на границата камион с холандски лалета и луковици.

Освен това Бъсеску на няколко пъти е отговарял на холандските критики за корупция с коментари относно действащите в шенгенската държава практики за продажба на наркотични вещества, както и за политиките спрямо проституцията.

Най-четени