Не стихват безредиците на протеста в памет на Майкъл Браун 10.08 | 14:00

Малко преди полунощ напрежението между протестиращи и полицаи ескалира

От Велина Дерилова

Млад мъж e в критично състояние след като е беше прострелян от полицейски служители в американския град Фъргюсън, съобщи New York Times. Инцидентът е станал по време на протест в памет на 18-годишния Майкъл Браун, убит преди година от полицай.

Престрелката започва към края на иначе мирните демонстрации, когато пътят на малка, но шумна група от протестиращи е препречен от силно въоръжени служители на реда. Близо до тях десетки млади хора, които не участват в протеста, разговарят и се забавляват.

Именно от там се чуват първите изстрели около 23:15 ч. местно време. Хората се разпръсват и търсят прикритие зад паркираните коли, а полицаи се разполагат в изоставен ресторант близо до мястото.

Тони Райс, свидетел и активист, твърди, че е видял полицай да стои до окървавен млад афроамериканец с белезници, който лежал на земята. Във видео, качено в профила му в Twitter, се чува как Райс крещи на полицая да извика помощ, защото мъжът губи много кръв. Според Райс, когато линейката пристига, простреляният е жив.

С настъпването на нощта обстановката около мястото на убийството се нажежава и протестиращи блокират пътя. Тогава полицейските служители нареждат на протестиращите да се разпръснат с мегафон. Те обаче не се подчиняват и се насочват към органите на реда с викове. Според присъстващи, подреждането на полицаите в редици около демонстрантите ги е провокирало.

Нещата излизат извън контрол, когато протестиращи нахлуват в затворен търговски център и започват да обират магазини. Репортер от местен вестник е пребит и ограбен след като пуска новината за безредиците и грабежите.

В началото на деня стотици хора се събраха на мястото, където Майкъл Браун беше убит от полицай Дарън Уилсън. Бащата на момчето беше начело на походът към църквата, където се проведе възпоменанието.

 

 

 

Водещи

Най-четени