Невероятно, но факт! МВФ призна, че се налага опрощаване на гръцкия дълг 14.07 | 17:11

Влошената икономика и банковата ваканция в Гърция явно са накарали Лагард да размисли

От iNews.bg

Гърция ще има нужда от много по-голямо облекчаване на дълга, от това, за което са били подготвени партньорите ѝ от еврозоната, поради разрухата в икономиката и проблемите с банките в последните две седмици. Това се казва в конфиденциален доклад на Международния валутен фонд, с който разполага Reuters.

Според информацията актуализираният анализ за състоянието на дълга е бил изпратен до правителствата от еврозоната късно в понеделник, часове след като Атина и 18-те представители на държавите от европакта са постигнали споразумение по спасителната програма от 86 млрд. евро.

"Драматичното влошаване на параметрите на гръцкия дълг води до необходимост от опрощаването на дълга, далеч отвъд това, което е било планирано към днешна дата", казват от МВФ, като се позовават на информация на Европейския механизъм за стабилност.

В информацията се казва още, че европейските страни ще трябва да дадат на Гърция 30-годишен гратисен период за обслужването на дълговете. Може да се наложи и нови кредити да бъдат отпускани на Атина.

Водещи

Най-четени