Невиждан брой бежанци готов да поеме към Европа 27.02 | 12:31

Не трябва да приемаме повече от това, което можем да понесем, казва словенският премиер

От iNews.bg

Огромен брой мигранти се подготвят да поемат към Европа през Средиземно море. За това предупреди словенският премиер Миро Церар. Според него от страна на африканския бряг на морето за отплаване се подготвят милиони, каза той в интервю за Bild, предаде БГНЕС. Според Церар ситуацията е доста сериозна и ако ЕС не спре масовата некотролируема миграция, в най-скоро време няма да има какво да контролира.

Словенският премиер припомни, че страната му е била първата, която е предупреждавала за последствията от голямата миграция по т.нар. Балкански маршрут и по онова време никой не вярвал на това, но по-късно тези прогнози са се оказали верни. Церар описва периода, в който на ден по 10 000 мигранти и бежанци минаваха през Словакия, като "ситуация, която никога преди това съм могъл да си представя". Премиерът никога нямало да забрави изпълнените с насилие сцени на огромните човешки маси, тълпящи се на границата. Церар сравнява положението на своята страна с това в Германия и казва, че ситуацията в Словения е била такава, че "все едно в Германия да пристигаха по половин милион души дневно".

По думи му Любляна е предупредила европейските си партньори за възможността за отваряне на Балкански път на бежанците, но тогава почти никой не е повярвал, че може да се стигне до такива крайности.

По отношение на поставянето на горна граница за прием на бежанци Церар е на мнение, че Европа не бива да приема повече, отколкото е капацитетът й. Според словенския премиер в момента ЕС трябва да действа с особено внимание по отношение на т. нар. морски път на бежанците и мигрантите от Северна Африка към Европа.

Най-четени