Незапомнена суша обрича Австралия на воден режим 15.09 | 13:30

Прогнозите са, че до ноември няколко реки ще пресъхнат със започването на лятото в Южното полукълбо, а според метеоролозите няма признаци за скорошен край на сушата, която продължава вече 4 години

От iNews.bg

Има опасност до Коледа десетки австралийски градове във вътрешността на континента да останат без вода, ако продължаващата от около четири години най-тежка суша в историята на страната се задържи, предаде ДПА.

Ако няма валежи, редица градове в щата Нов Южен Уелс ще трябва да разчитат на доставки на питейна вода с камиони, съобщи националната служба за водоснабдяване.

Прогнозите са, че до ноември няколко реки ще пресъхнат със започването на лятото в Южното полукълбо, а според метеоролозите няма признаци за скорошен край на сушата.

Държавният секретар за водоснабдяването на Нов Южен Уелс Мелинда Пейви заяви, че положението е критично и че ако сушата продължи, до края на 2020 г. още повече градове ще останат без вода. Тя съобщи на журналисти в Канбера, че се прави всичко възможно за облекчаване на ситуацията, включително сондажи за подпочвени води и изграждане на тръбопроводи за водоснабдяване.

Пейви не отговори пряко дали глобалното затопляне представлява "климатична извънредна ситуация", но допусна възможността сушата в Австралия да е предизвикана от климатични промени.

Столицата на щата Нов Южен Уелс Сидни също изпитва остра необходимост от валежи. Язовирите на града имат вода под половината от вместимостта си. Завод за обезсоляване на морска вода осигурява нуждите от питейна вода за една четвърт от Сидни.

В опит да се избегне повторение на масовите измирания на риби заради пресъхване на реки, стотици риби от река Дарлинг се събират във водни резервоари, за да бъдат върнати в реката, когато тя отново стане пълноводна.

Водещи

Най-четени