Нейнски: Тримата българи са в затвор в Одрин, ще им повдигнат обвинения 22.11 | 09:50

Местната прокуратура все още разследва, след това ще внесе обвинителния акт в съда

От iNews.bg

Има задържани български граждани в Одрин. Това потвърди за БНТ българският посланик в Турция Надежда Нейнски, която заяви, че имената им са ясни и в момента тримата се намират в затвор от закрит тип в Одрин с обвинение за трафик на мигранти и съзнателно подпомагане на престъпна организация.

"Генералният консул на Одрин е получил информация от турските власти, че на 17 ноември са били задържани трима български граждани. На 20-и им е наложена мярка задържане под стража. В момента тримата се намират в затвор от закрит тип в Одрин. Те са обвинени в нарушаване на закон 220 чл. 7 като обвинението гласи трафик на мигранти и съзнателно подпомагане на престъпна организация", обясни Нейнски пред БНТ.

По думите на посланика ни консулите са в постоянен контакт с полицията и прокуратурата. На този етап има досъдебно производство и не се знае кога прокуратурата ще внесе обвинението в съда.

Пред бТВ Нейнски коментира още, че засега не може да се каже, че обвиняват задържаните българи във връзки с ФЕТО. При операцията на турските служби бяха задържани и петима турци, обвинени за връзки с организацията на Фетхуллах Гюлен, който е сочен за организатор на опита за преврат през 2016 г.

"По време на извънредно положение и при подобни обстоятелства, турските власти не са длъжни в конкретен срок да уведомяват дипломатическото представителство”, категорична е Нейнски по повод забавянето на информацията. Посланикът ни заяви, че ако някой от тях поиска адвокат, от българска страна ще съдействат.

"Важно е какво ще кажат по време на разпитите тези заподозрени за връзки с ФЕТО. По всяка вероятност нашите граждани ще отрекат, че са започнали действия по прехвърляне на нелегални мигранти от Турция в България”, смята журналистът Илхан Андай, който също коментира ареста на българите.

По думите му мястото, където са били заловени хората, се намира на р. Марица, където тя събира българската, турската и гръцката граница. "Гюленистите използват този канал, защото става все по-трудно да се стигне до България. Той е малко по-скъп, но е единственият надежден”, поясни Андай.

Той припомни, че през февруари в Одрин бяха задържани повече български граждани, които също прекарвали гюленисти. "Тези хора бяха успели да прекарат 57 души през границата в рамките на 85 дни. Според обвинителния акт през тях са минали над 550 хил. евро”, поясни Андай.

Водещи

Най-четени