Нетаняху "показа" иранската ядрена бомба в залата на ООН 28.09 | 10:43

Премиерът на Израел призова за "ясна червена линия" пред развитието на ядрената програмата на Иран

От Елена Коцева

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху призова световната общност да постави "ясно червена линия" пред развитието на ядрената програмата на Иран.

В изказването си пред Генералната асамблея на ООН Нетаняху предупреди, че остава изключително малко време до момента, в който Иран ще разполага с достатъчно обогатен уран, за да създаде собствена ядрена бомба.

Категоричността на думите си той подкрепи и с рисунка на бомба, която показа от трибуната на известната зала, където по традиция се провеждат заседанията на Генералната асамблея на ООН.

Информацията на израелския премиер е, че това може да се случи още в средата на следващата 2013 година.

"Световната общност не трябва да допусне да се стигне до това", посочи Нетаняху, цитиран от BBC. "Червената линия", по думите му, трябва да стане онази граница, пресичането на която трябва да доведе до жестоки санкции от страна на мeждународната общност.

"Чертата се намира тук", посочи израелският премиер, като прокарва с червен маркер линия по рисунката на атомна бомба. Тя минава там, където, по думите му, ще бъдат реализирани 90% от работите по създаването на ядрено оръжие.

Относително по-меко звучи обяснението по-късно на Нетаняху, че червената линия не означава военни действия, но има за цел да ги предотврати. "Нищо не представлява такава опасност за света, както ядрената програма на Иран."

Израел и много страни от Запада подозират, че иранската ядрена програма цели да разработи ядрено оръжие, въпреки че властите в Техеран настояват на мирния характер на ядрените си достижения.

Според оценката на Бенямин Нетаняху санкциите, наложени на Техеран в последните седем години на практика не са повлияли сериозно и не са променили курса на ядрената програма. "Вече е почти късно. В иранския ядрен календар няма изход.

Очакванията му са, че все пак САЩ и Израел ще намерят общ език по този въпрос.

Във вторник в изявлението си пред ООН президентът на САЩ Барак Обама подчерта, че Вашингтон ще направи всичко необходимо, за да не се сдобие Техеран с ядрено оръжие.

И въпреки че американската администрация не изключва напълно възможността за военни действия, представители на Белия дом заявяват, че е необходимо да се даде време на международните санкции и дипломацията да постигнат реални успехи.

Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад пък в своето изказване обвини западните страни в "ядрено сплашване" на Иран. "Постоянните заплахи от страна на ционистите за това, че ще използват военна сила е ясен пример за тази сурова реалност", заяви Ахмадинеджад.

Малко след изказването на израелския лидер обаче иранският заместник-постоянен представител в ООН Ешаг ал Хабиб заяви, че Иран ще отговори на всяка атака срещу ислямската република.  По думите му иранската страна е достатъчно силна, за да се защити и да отговори с пълна сила на всяка една атака.

Хабиб допълни също, че израелската страна трябва да се присъедини към договора за неразпространение на ядреното оръжие, по която тя все още не е страна.

Международната общност подозира, че Израел разполага с ядрено оръжие от поне 20 години, но до този момент официално потвърждение за това няма. 

Водещи

Най-четени