Нечовешко! Сирийските деца – роби в турските фабрики за дрехи 03.02 | 15:25

Експлоатация на детски труд от най-известните модни фирми в Европа

От iNews.bg

Сирийски деца са били намерени във фабриките за дрехи на известни британски марки в Турция. Малолетните бежанци са работили в модните концерни на H & M и Next – две от най-големите търговци на облекла в Европа. Самите компании признали за това е името на корпоративната си етика. Запитвания дали деца на бежанци работят при тях са получили 28 големи модни компании. Само тези двете са си признали.

За всички е ясно обаче, че тези случаи потвърждават проблема, което пък предизвиква опасения дали останалите не премълчават злоупотребите с детски труд, при това на бежанци.

Скандалът принуди двете компании да върнат децата там, където им е мястото – в училище и да подпомогнат семействата им. Други модни фирми като Primark и C&A признали, че за тях работят бежанци, но възрастни. Трети като M&S, Asos, Denhams и Superdry изобщо не са отговорили на въпроса дали за тях не работят деца бежанци.

Смята се, че между 250 000 и 400 000 сирийци работят нелегално в Турция, която е третият по големина вносител на облекла в ЕС след Китай и Бангладеш.

Водещи

Най-четени