Нечувана буря отнася Европа до дни 05.12 | 11:51

В Шотландия и Германия се очакват невиждани ветрове

От Кремена Бедерева

Силна буря се очаква да се развихри в Северна Европа.

Метеорологичните служби предупреждават, че бурята ще доведе до нарушаване на трафика на превозни средства, наводнения, обилни снеговалежи и покачване на нивото на Северно море, предаде DPA.

Британската метеорологична служба посочва, че на места в страната ветровете могат да достигнат скорост 145 км/ч, като най-тежко ще е положението в северна и западна Шотландия.

Там се очакват и наводнения и хората трябва да бъдат подготвени за проблеми в трафика в крайбрежните зони. Северна Германия също се готви за буреносни ветрове със скорост над 140 км/ч.

Очаква се те да връхлетят страната днес и да продължат и утре. Бурята, която ще доведе до проливни дъждове и обилни снеговалежи, ще донесе и арктически температури в страната.

Очаква се най-тежко да е засегнат Хамбург. Там летището вече предупреди пътниците за евентуални закъснения и отмяна на полетите. Подобна буря в Хамбург през 1962 г. отне живота на 315 души, припомня агенцията. Бурята ще засегне и западна Дания.

Трафикът на влаковете ще бъде ограничен. Западна и южна Норвегия също се готвят за стихията. За днес са прогнозирани силни ветрове и в южните и югозападните части на Швеция. На обед за 26 часа ще бъде спряно движението на регионалните влакове заради стихията.

Ще бъдат анулирани и фериботите между Швеция и Полша и между Швеция и датския остров Бьорнхолм.

В очакване на бурята са и части на Белгия, Франция и Холандия. В Северно море водите може да се покачат до рекордно ниво за последните 30 години, предаде ИТАР-ТАСС. Според компютърни симулации те може да достигнат 6,1 метра.

Водещи

Най-четени