Никакви роднини в екипа на комисарите, реши ЕК 26.04 | 17:35

Комисията затегна вътрешните си правила за поведение на комисарите

От Ивайло Ачев

Европейската комисия реши да направи по-строги вътрешните си правила за поведение на комисарите като забрани достъп на съпругите/съпрузите им до офиса им и увеличи до 1,5 години срока, в който оттеглил се от ЕК комисар трябва да иска разрешение, за да поеме работа в частния сектор.

Съгласно промените комисар от ЕК не може в продължение на 18 месеца след края на мандата му да "лобира или съветва компании или работодатели по въпроси, които касаят пряко неговото портфолио като представител на Европейската комисия".

Отделно съпрузи и съпруги, роднини и приятели не могат да работят като част от екипа на даден комисар. Забранява се и приемането на подаръци под формата на ваканционни почивки или круизи с луксозни яхти. А етичната комисия към ЕК ще може да оповестява публично доказателства по случаи на нарушения на нормите.

Новите правила са факт след серия от скандали с шест бивши комисари, които бързо си намериха работа в частния сектор като консултанти или дори директори на компании, които работят в сферата, в която съответният комисар също действаше като представител на ЕК.

В единия от случаите Чарли Маккрийви, бивш комисар по вътрешния пазар, искаше да заеме директорско място в прохождаща британска банка. При друг случай Гюнтер Ферхойген, бивш вицепредседател на ЕК и комисар по индустрията основа своя лобистка компания.

Водещи