Никой не е нареждал на НАСА да къса с Русия 04.04 | 21:55

Агенцията се възползвала от напрежението между двете държави за лични цели

От Антония Михайлова

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Мари Харф заяви, че не са давани никакви разпореждания на НАСА и други институции за разрив с Роскосмос и прекратяване на сътрудничеството с Русия.

Тя нарекла неверни сведенията, че именно Държавният департамент е наредил на НАСА да прекрати съвместните космически проекти с Русия. "Колкото и да ни се иска да даваме нареждания на НАСА, не го правим", отбелязала с ирония Харф.

На 3 април САЩ обявиха, че НАСА къса сътрудничество с Роскосмос, като се прави изключение само за проекта "Международна космическа станция". Космическата агенция уточни, че решението е взето във връзка с политиката на Русия в отношенията с Украйна.

Освен това в заявлението на НАСА се отбелязва, че агенцията се стреми колкото по-скоро да се избави от "зависимостта от Русия" и да създаде собствен пилотиран кораб. Експертите смятат, че при наличието на финансиране такъв може да бъде създаден към 2017 година.

Но ако Конгресът на САЩ не отдели необходимите средства, Америка и в бъдеще ще плаща на Русия милиони долари, предупреждава агенцията. Така НАСА се опитва да използва напрежението в отношенията между САЩ и Русия за решаване на собствените си финансови проблеми, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Водещи

Най-четени