Никола Саркози спечели първия тур от местните избори във Франция 23.03 | 12:00

Управляващата Социалистическа партия на президента Франсоа Оланд претърпя четвърта загуба

От iNews.bg

Дясната опозиция на бившия президент Никола Саркози излезе победител на първия тур на неделните регионални избори във Франция, предаде AFP. На втора позиция остана крайната десница на Марин льо Пен.

Управляващата Социалистическа партия на президента Франсоа Оланд зае третото място и претърпя четвърто изборно поражение след изборите за местни органи на властта, Европейски парламент и Сенат през 2014 г.

"Смяната във властта е в ход, нищо няма да я спре. Нашите сънародници масирано се отвърнаха от левицата, защото имат чувството, че от три години непрекъснато ги лъжат ", заяви след като излязоха резултатите Никола Саркози.

Премиерът Манюел Валс изрази задоволство от относително високата избирателна активност и призова "всички републиканци да издигнат бараж пред крайната десница на втория тур" следващата неделя. 

Партията Съюз за народно движение (СНД) на Никола Саркози и центристкият Съюз на демократите и независимите печелят между 29,7 и 32,5 на сто от гласовете, сочат прогнозните резултати. Десните листи взети заедно получават между 36 и 40 процента. Крайнодесният национален фронт на Марин льо Пен получава между 24,5 и 26,4 на сто. 

На втория тур се очаква в много райони на балотаж да се състезават десните партии и крайната десница. Никола Саркози увери, че СНД и партньорите му няма да сключват никакви споразумения по места или на национално равнище с лидерите на Националния фронт.

По-голямата изборна активност в сравнение с предишните избори - около 50 на сто, не се оказа в полза на крайната десница, която си бе поставила за цел да бъде победител, посочва агенцията.

 

Водещи

Най-четени