Нов мигрантски щурм на гръцките острови 21.03 | 14:39

Центровете за настаняване вече са пренаселени, властите треперят Турция да не пусне още хора

От iNews.bg

Поредно доказатество, че бежанската вълна към Европа отново се засилва. Истински мигрантски щурм е регистриран на гръцките острови. Там вече е регистриран рекорден брой бежанци, поради което вече няма места за настаняването им, предаде БНР. Властите се страхуват от нова ескалация на бежанската вълна.

Само за четири дни 600 бежанци и мигранти са достигнали гръцките острови в Егейско море. Ако се продължи със същите темпове, скоро те ще се пренаселят. Същевременно не е възможно и хората да се прехвърлят извън островите заради решението на Европейския съюз, а процедурата по получаване на бежански статут продължава с месеци.

Властите в Гърция не коментират, но са видимо обезпокоени и от заканите на Анкара да пропуска по 15 хил. мигранти на месец. Кметът на остров Лесбос казва, че напрежението между Берлин и Анкара рефлектира върху Гърция. Правителството в Атина настоява другите европейски страни да приемат повече бежанци от Гърция.

Силният бежански натиск в последните дни е свързан и с оттегляне на гръцки и турски военни кораби, които повече от месец охраняваха морската граница в Егейско море.

Водещи

Най-четени