Нов проблем за Великобритания след Брекзит – доставките на лекарства 15.08 | 15:06

Лондон предлага 25 млн. паунда на фирми, които да доставят спешно медикаменти след 31 октомври

От iNews.bg

Великобритания моли доставчиците на логистика да наддават за експресен договор за превоз на товари на стойност 25 милиона лири ежедневно за доставка на лекарства в страната, след като тя напусна Европейския съюз на 31-ви октомври, съобщава Ройтерс, предаде БНР.

Министерството на здравеопазването и социалните грижи заяви, че договорът ще бъде част от плановете за действие при извънредни ситуации, за да се справи с всички усложнения, произтичащи от излизането на Великобритания от най-големия търговски блок в света.

Услугата е предназначена за доставяне на малки пратки с лекарства или медицински продукти на 24 часова база с допълнителна разпоредба, която може да позволи доставката на по-големи палети в рамките на два до четири дни.

"Искам да гарантирам, че когато напуснем ЕС в края на октомври, ще бъдат предприети всички подходящи стъпки, за да се гарантира, че най-важните услуги ще бъдат напълно подготвени", заяви министърът на здравеопазването Крис Скидмор.

Договорът ще бъде валиден за 12-месечен срок с възможност за допълнително удължаване за още 12 месеца. Министерството вече се стреми да помогне на компаниите да натрупат буферни запаси от лекарства и да набавят допълнителни складови площи.

Британското правителство беше затруднено по-рано тази година, след като подписа договор за 14 милиона лири с компания за осигуряване на допълнителни фериботи в случай на Брекзит без сделка, въпреки че самата компанията не разполага с такива кораби. По-късно правителството се отказа от този договор.

По-рано тази седмица Ройтерс съобщи, че с оглед наближаването на крайния срок за излизане на Великобритания от ЕС на 31-ви октомври здравни специалисти предупреждават, че недостигът на някои лекарства може да се влоши и в Европа в случай на Брекзит без сделка.

Водещи

Най-четени