Нов случай на отнето дете от ромско семейство в Гърция 11.03 | 07:30

Бебето е на около 10 месеца

От Мая Александрова

В Гърция бе открито бебе на възраст около 10 месеца в семейство на роми, които след генетична експертиза се оказа, че не са негови биологични родител. Детето е било отнето от семейството, което е дадено на съд за отвличане на непълнолетно лице. 58-годишната жена и 59-годишният мъж са в предварителния арест, съобщи AFP.

Подобен случай през октомври получи световен отзвук, когато русо момиченце на име Мария бе открито в ромски лагер в Гърция. Световните медии започнаха да разследват самоличността на детето, което се оказа българче и стана изшестно като "Русия ангел".

Лъжливите гръцки родители на Мария също бяха обвинени в отвличане и са задържани под стража в очакване на процеса си. Оказва се, че именно жената от това семейство действала като посредник в новия случай.

Според задържаното жената, която се представяла като майка на Мария през октомври предложила на друго семейство да осиновят момиченце на възраст няколко месеца, съобщава гръцката агенция ANA.

Двамата роми от Катерини приели детето и се опитали да го запишат в гражданския регистър на общината. Този ход би им дал право да получават социални помощи за момиченцето.

Възрастта на жената - 58 години привлякла вниманието на чиновниците, които се свързали с полицията.

След аферата с малката Мария са разкрити най-малко още три случая с подобни осиновени деца, което накара гръцкото правителство да обяви по-строг контрол над тези осиновявания, допълва БТА.

Водещи

Най-четени