Нов удар над Газа 12.07 | 12:35

"Хамас" заплаши да удари международното летище в Тел Авив

От Теодора Кокаланова

Ислямисткото движение "Хамас" предупреди авиокомпаниите, че възнамерява да подложи на ракетен обстрел от ивицата Газа израелското международно летище "Бен Гурион" и ги посъветва да не изпълняват полети там, предаде Reuters. 

От началото на израелската военна кампания срещу палестинските екстремисти в ивицата Газа летището в Тел Авив продължава да работи нормално и международните авиокомпании изпълняват полетите си до него, въпреки ежедневното изстрелване на палестински ракети. 

"Поради атаките на Израел срещу жителите на ивицата Газа въоръженото крило на движение "Хамас" реши да отвърне на израелската агресия и ви предупреждаваме да не изпълнявате полети до летище "Бен Гурион", което ще стане една от мишените ни, защото на него се намира и военна база", се казва в изявлението.

Групировката заяви, че вече е изстреляла най-малко една ракета по летището, но засега няма информация за пострадали в района, който е добре защитен от противоракетни системи.

Говорител на British Airways заяви, че всички полети на британската авиокомпания до Тел Авив се изпълняват по разписание. Германската авиокомпания Air Berlin, която има ежедневни полети до Тел Авив от Берлин и няколко полета седмично от Мюнхен заяви, че полетите й от и до Тел Авив протичат нормално.

В изявление на германската авиокомпания Lufthansa се казва, че тя продължава да изпълнява полетите си до израелската столица. Съветът за сигурност на ООН ще даде оценка за сериозните военни действия, които се водят между израелската армия и бойците на "Хамас" в Ивицата Газа.

Още петима палестинци бяха убити в два израелски въздушни удара в ивицата Газа с което броят на убитите палестинци от началото на израелската военна кампания преди пет дни става 118 души.

Над 660 снаряда и ракети са изстреляни към Израел от ивицата Газа от началото на конфликта. 140 от тях бяха прехванати от противовъздушната система "Железен купол". В Израел няма загинали при този обстрел, но десетина души са ранени. 

Водещи

Най-четени