Нов удар по рейтинга на Меркел 05.09 | 10:25

Най-върлите противници на политиката й я биха на избори в родната й провинция

От iNews.bg

Нов удар по рейтинга си понесе германският канцлер Ангела Меркел. Антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" нанесе тежко поражение на "Християндемократическия съюз” в нейната родна провинция Мекленбруг-Предна Померания, измествайки я чак на трето място на проведените местни избори за парламент.

Германската социалдемократическа партия е победител във вота. Според предварителните данни, тя събира 30.6% от гласовете. На второ място се нарежда евроскептичната дясна партия "Алтернатива за Германия", за която са гласували 20.8% от избирателите. Управляващият на национално равнище Християн-демократически съюз (ХДС) на Меркел е едва трети, получавайки около 19% от бюлетините, което е тежък удар за нея, нанесен в родната й провинция.

В местния парламент ще бъдат представени още две сили Лявата партия с 13.2% от гласовете, и "Зелените" с 4.8%. А либералите от Свободната демократическа партия (СвДП)и националистите от Националдемократическата партия (НДПГ) получават по 3% и съответно няма да имат свое парламентарно присъствие, предаде БГНЕС.

На основание на тези данни депутатските мандати се разпределят по следния начин: ГСДП – 26 депутати, "Алтернатива за Германия" - 18, ХДС – 16, Лявата партия – 11. Избирателната активност е значително по-висока спрямо изборите от 2011 г. Сега тя е 61,6%, а на предишните избори – 51,5%. Министър-председателят на федералната провинция Мекленбург-Предна Ервин Зелеринг, който е лидер на ГСДП, все още не е решил с кого ще управлява през следващите 5 години. Досега провинцията беше управлявана от коалиция между социалдемократи и християн-демократи. Той заяви, че ще води преговори и с останалите партии, което не означава, че няма да бъде продължена коалицията с ХДС.

Теоретично е възможно създаването и на "червено-червена" коалиция между ГСДП и Лявата партия. В същото време всички партии поне за момента изключват сътрудничество с евроскептичната "Алтернатива за Германия". Ервин Зелеринг разкритикува Меркел и я призова за промени своята миграционна политика, в резултат на която Федералната република се напълни с мигранти. Според него тя не може да повтаря фразата "Ние ще се справим", защото германците са сериозно разтревожени и това трябва да се вземе под внимание. Зелеринг е убеден, че успехът на "Алтернатива за Германия" се дължи до голяма степен именно на погрешната миграционна политика, водена от канцлерката. 

Водещи

Най-четени