Нова вълна на насилие в Северна Ирландия 07.01 | 07:01

За четвърта в Белфаст избухнаха сблъсъци между полиция и протестиращи

От Диана Цветкова

Нова вълна на насилие избухна в Северна Нови, няколко часа след като представители на политическите сили и църквата започнаха преговори за прекратяване на избухналите преди повече от месец размирици в Белфаст.

За четвърта нощ по няколко улици на града срещу силите на реда бяха хвърляни тухли и бутилки, съобщи БТА.

Пробританските лоялисти започнаха да се бунтуват, след като на 3 декември повечето от общинарите - проирландски настроени националисти, гласуваха за премахване на едновековната традиция Юниън Джак да се вее пред кметството на Белфаст.

Размириците, които спряха за Коледа, впоследствие избухнаха с нова сила в четвъртък (3 януари). По данни на полицията от началото на сблъсъците са ранени 52-ма полицаи, а близо 70 души са арестувани.

Представители на политически партии и на църквата се събраха снощи в църква в Белфаст, за да се опитат да сложат край на насилието. "Ние трябва да намерим изход, но не знам как", заяви  Робин Нютън от Демократическата юнионистка партия, който изтъкна липсата на ясни искания от страна на протестиращите.

Северна Ирландия е полуавтономна британска провинция, която от 2007 г. има смесено управление от католици и протестанти. Разразилото се в продължение на 30 години насилие между двете религиозни общности взе 3500 жертви, припомня AFP.

Протестантите юнионисти искат Северна Ирландия да остане част от Великобритания, докато католиците републиканци искат тя  да се обедини с Република Ирландия. Въпреки мирното споразумение от 1998 г., което подели властта между католици и протестанти, в провинцията все още  избухват отделни инциденти, отбелязва БТА.

Водещи

Най-четени