Нова вълна на протести срещу Дилма Русев 17.08 | 16:52

Стотици хиляди излязоха по улиците на големите градове

От Велина Дерилова

Стотици хиляди хора протестираха в различни краища на Бразилия, призовавайки за оставката на президента Дилма Русев, предаде BBC. Много от гласоподавателите негодуват, че Русев не успява да се пребори с корупцията и я обвиняват за най-лошото състояние на бразилската икономика от 25 години насам.

Демонстранти имаше на плажа Копакабана в Рио, както и в столицата Бразилия. Те пяха химна и носеха знаци с надпис "Дилма вън", а много от тях бяха с жълтите тениски на националния отбор по футбол. Според властите броят на протестиращите в Сао Пауло е достигнал 350 000 души, а събралите се по улиците на столицата са били около 25 000.

Националната мобилизация е третият голям протест срещу Русев и лявата й работническа партия тази година. Стотици хиляди излязоха по улиците през март и април. В последните месеци обаче имаше и демонстрации в нейна подкрепа, които заклеймиха протестите като опити за държавен преврат.

1552915

Въпреки всеобщото признаване на факта, че свалянето на демократично избраната Русев по-скоро ще има отрицателен ефект, протестиращите, които са преобладаващо от средната класа, не мислят така. Те негодуват срещу ролята на работническата партия в корупционния скандал с "Петробрас".

Анализатори отбелязват, че Русев ще има за какво да се притеснява ако икономиката на страната продължи да бъде в упадък след десетилетие на растеж. Ако инфлацията скочи над 10% и се стигне до рецесия, Русев ще изгуби подкрепата не само на средната класа, но и на привържениците си от пролетариата. Според бразилската статистическа агенция Datafolha подкрепата за оставката на президента е най-силна в бедните райони – там, където Русев досега имаше най-много застъпници.

Водещи

Най-четени