Нова вълна негодувание от шпионските игри на САЩ 01.11 | 17:09

Азиатските страни също търсят обяснение

От Елица Елефтерова

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че в някои случаи шпионажът на САЩ е отишъл твърде далеч. Кери е най-старшият в администрацията на Обама, който официално коментира пряко щекотливият въпрос, който засегна сериозно европейските съюзници на Америка, съобщава BBC.

Кери заяви, че ще работи заедно с президента, за да се предотвратят по-нататъшни неподходящи актове от Агенцията за национална сигурност.

Коментарът на Кери идва след като азиатските страни останаха недоволни от твърденията, че Австралия е участвала в ръководената от САЩ шпионска мрежа. Китай поиска обяснение, а Индонезия поиска среща с австралийския посланик в Джакарта.

Основните технологични компании, включително Google, Apple и Yahoo призоваха правителството на САЩ да направят повече, за да обуздаят дейността на Агенцията за национална сигурност.

По-рано през седмицата пък германски депутат заяви, че бившият американски служител на въпросната агенция Едуард Сноудън е готов да пътува до Берлин, за да помогне при разследването на предполагаемото наблюдение на телефона на Ангела Меркел.

Освен това министърът на външните работи на Индонезия заяви, че докладите на американската агенция, че са използвани австралийските посолства за подслушване на азиатските страни би означавало "сериозно нарушение" на дипломатическите правила.

В коментарите си Кери защити необходимостта от засилен надзор, като посочи, че са били осуетени терористични атаки.

"Действително сме предотвратили самолетни атентати, взривове на сгради и убийства на хора, защото сме били в състояние да научим предварително за тези планове”, коментира Кери на конференция в Лондон, чрез видео връзка.

Водещи

Най-четени