Нова имигрантска вълна от Сирия към Турция 21.12 | 15:00

Десетки хиляди жители на северния сирийски град Марат ал Нуман и околностите са избягали към турската граница през последните 4 дни, прогонени от ударите на сирийска и руска авиация

От iNews

Десетки хиляди жители на северния сирийски град Марат ал Нуман и околностите са избягали към турската граница през последните 4 дни, прогонени от ударите на сирийска и руска авиация, съобщи БНР, цитирано от БГНЕС.

Само в боевете през последните 24 часа са загинали десетки бунтовници и правителствени войници.

Междувременно разногласията в Съвета за сигурност на ООН заплашват Сирия с още по-голяма хуманитарна катастрофа – прекъсване на хуманитарните доставки през 2020 година.

Предложението на Германия за доставки през Турция и Ирак през следващите 12 месеца беше отхвърлено с вето на Русия и Китай. Предложението на Русия за 6 месеца доставки само през Турция също не получи нужните 9 гласа. След двата провалени вота представителите на Москва и Вашингтон в Съвета за сигурност си размениха обвинения в жестокост и безотговорност.

На 10 януари изтича сегашният мандат на ООН за доставка на храни и медикаменти, от които зависят над 5 милиона сирийци, изтича на 10 януари.

 

Водещи

Най-четени