Нова надежда за мир в Донбас 19.02 | 14:11

Франция, Германия, Русия и Украйна договориха спиране на огъня от утре

От iNews.bg

Нова надежда се появи за потушаване на ескалиралото напрежение и възобновените бойни действия в Източна Украйна. В последно време там ежедневно има сражения между украинската армия и бойците на сепаратистите. Възможно е обаче от утре бойните действия в Донбас да спрат. Това ще стане, ако се спази споразумението, което днес бе договорено между Нормандската четворка (Германия, Франция, Русия и Украйна). То предвижда от 20 февруари враждуващите страни да сложат оръжие. Документът де съгласуван между външните министри на четирите държави в рамките на конференцията по сигурността, която тече от петък в Мюнхен.

Паралелно с прекратяването на огъня е договорено от 1 март да започне нов кръг от политически преговори - Минск - 2. Освен мирно регулиране на конфликта, се очаква да започне процес на размяна на военнопленници и да бъде осигурен достъп за хуманитарна помощ, предаде БНТ. Нормандската четворка настоява и за разблокирането на железопътните линии в размирния район.

Днес е последният ден от Мюнхенската конференция по сигурността, в която участва и българският президент Румен Радев. На форума ще говорят специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура, министрите на външните работи на Иран, Саудитска Арабия и Турция, както и министърът на отбраната на Израел.

Водещи

Най-четени