Новак и Милер при Шефчович за „Турски поток“ и газа за Украйна 11.09 | 13:50

Европа ще настоява за отстъпки за Киев и спазване на Третия енергиен пакет

От iNews.bg

Руският енергиен министър Александър Новак и шефът на "Газпром" Алексей Милер ще се срещнат днес еврокомисаря по енергетиката Марош Шевчович във Виена. Основните теми на разговорите ще бъдат доставките на руски газ за Украйна, разширяването на капацитета на "Северен поток", както и изграждането на "Турски поток". Последният въпрос за първи път ще се обсъжда на руско-европейско ниво.

Преди срещата Александър Новак уточни, че Москва и Брюксел ще разгледат въпросите за изграждането на третата и четвъртата тръба на проекта "Северен поток", както и тези, свързани с проекта "Турски поток".

По този въпрос от ЕК преди време реагираха както по отношение на "Южен поток" и заявиха, че газопроводът, който ще свързва Русия и Турция през дъното на Черно море, трябва да бъде изграден съобразно с регулациите за транспортиране на синьо гориво в рамките на ЕС. От "Газпром" планират само първата от четирите паралелни тръби да доставят синьо гориво за Турция, а останалите три да доставят през Гърция за Европа.

По отношение на разширяването на капацитета на "Северен поток", представителите на Русия и ЕС ще обсъдят спазването на правилата за доставките на синьо гориво, които залягат в Третия либерализационен пакет.

По време на срещата се очаква от Брюксел ще настояват за отстъпка в цената на газа за Украйна за зимата.

Източник: Econ.bg

Водещи

Най-четени