Нови забрани в Турция: Без татуировки, пиърсинг и грим в турските училища 29.09 | 19:37

Промяната предизвика противоречиви реакции сред населението

От iNews.bg

Проислямското турско правителство забрани на тийнейджърите да ходят с пиърсинги и татуировки на училище. Според ограничението момичетата не могат да ходят с боядисани коси и да се гримират, а момчетата - да си пускат бради и мустаци. Управляващата "Партия на справедливостта и развитието" обясни решението си като "опит за възстановяване на традиционните ценности в страната".

Много млади и прозападно ориентирани хора не са съгласни и обвиняват правителството в ислямизация и ограничаване на личната свобода. Реакциите в социалните мрежи са противоречиви. Много българи и чужденци подкрепят идеята, че не бива лица под 18 години да третират така тялото си. В международните форуми също се срещат поддръжници на идеята.

Има и мнения, че решението на правителството е грешка и във вътрешнополитически, и във външнополитически план. За някои забраната е доказателство за доминиращото консервативно общество в Турция. 

"А какво ще стане с онези младежи, които вече имат татуировки? Ще им махнат кожата ли?", попита председателят на учителския съюз Вели Демир. Според него това е репресивно решение, защото образованието единствено трябва да развива децата и да ги защитава. От решението става ясно, че все пак няма да има крайни мерки против вече направените татуировки, само ще се предотвратяват бъдещи.

Ердоган публично се е обявявал против рисуването върху кожата, съобщава bTV. През юли той дори поиска млад футболист да махне татуировката си и го попита защо наранява тялото си. "Не се заблуждавайте заради чужденците. Бог забранява това", отсече той.

След като Турция забрани на жените да се смеят публично, властта в Анкара се обяви и срещу една от вековните традиции в южната ни съседка - пушенето на наргиле. 

Водещи

Най-четени