Нови искри между Берлин и Анкара 09.06 | 13:34

Недопустимо е турски президент да обижда германски депутати, независимо от произхода им, казва шефът на Бундестага

От iNews.bg

Поредни искри прехвърчаха от Берлин към Анкара. Председателят на Буднестага Ноберт Ламерт откри заседанието на германския парламент с остри критики по адрес на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Той беше разкритикувал германските депутати от турски произход във връзка с това, че са гласували в подкрепа на резолюцията за признаването на геноцида над арменците в Османската империя през 1915 г. В тази връзка Ердоган заяви, че трябва да дадат кръвни проби за изследване, тъй като произходът им е под съмнение. Тази реплика обаче сериозно е раздразнила председателя на Бундестага.

Ламерт определи думите на турския президент като частично изпълнени с омраза и заплаха думи, изречени, за съжаление, от високопоставен турски политик. "Това, че демократично избран през XXI век президент отправя критики към демократично избрани германски депутати, съмнявайки се в турския им произход, наричайки кръвта им "развалена", аз смятам за недопустимо", казва председателят на Бундестага, цитиран от "РИА Новости". Репликата му предизвиква и бурни овации в залата, в която в този момент присъства и канцлерът Ангела Меркел.

Ноберт Ламерт отбелязва още, че всички германски депутати са готови да понасят критики, но всеки човек, който се опита да напада и заплашва отделни парламентаристи, трябва да знае, че така напада целия парламент. Той предупреждава и че Бундестагът ще реагира подобаващо на това с помощта на всички инструменти, които му дава законът. "Подчертавам, че всички тук сме солидарни с колегите, които са подложени на заплахи и натиск заради своята политическа дейност", казва още шефът на Бундестага.

Водещи

Най-четени