Нови протести против икономиите в Испания, Португалия и Германия 30.09 | 14:05

На места е имало сблъсъци с полицията

От Владислав Рашков

Нови протести са се състояли късно снощи в Испания против продължаващите сурови мерки по затягане на коланите, предаде Euronews.

Съобщава се за сблъсъци между демонстранти и полиция, но протестът като цяло е бил мирен.

Недоволстващите отново са изтъкнали орязването на разходите за публичния сектор, нарастващите данъци и надвишаващата 25 % безработица в страната като мотиви дясното правителство на Рахой да подаде оставка.

Малко по-рано протести имаше и в португалската столица Лисабон. И тук демонстрациите бяха свързани с наложените от кредиторите тежки мерки на икономии, които съкращават парите за социалната сфера с  цел запълване на дупки в бюджета.

В сърцето на ЕС Германия също имаше улични недоволства. Според някой оценки над 40 000 души са протестирали в над 40 града с искания да бъдат повишени данъците на богатите. Във Франкфурт хиляди са се стекли пред сградата на ЕЦБ, искайки по-справедливо разпределение на финансовите средства.

"От къде идва дълга. Идва от спасяването на банките заради рухналата финансова система и лоялната към богатите данъчна система", каза един от организаторите на протестите.





Водещи

Най-четени