Нови сблъсъци в Турция след погребението на 15-годишното момче 12.03 | 19:32

Полицията разпръсна демонстрантите със сълзотворен газ и водни оръдия

От Цанка Донкова

Нови сблъсъци между полиция и демонстранти се състояха в Турция. След като стотици хора участваха в погребението на 15-годишния Беркин Елван в Истанбул, те се отправиха към площад Таксим, съобщава Hurriyetdaily.

Полицията се намеси, за да предотврати събирането на демонстрантите. Най-малко 4 водни оръдия и сълзотворен газ са били използвани срещу множеството.

Според някои от протестиращите полицията е използвала и гумени куршуми. На част от улиците са били изградени и барикади.

Част от протестиращите са се опълчили на полицията и са отказали да напуснат площада. Те са скандирали "Внимание, убиец!"

В същото време турският премиер е критикувал протестиращите. "Да палиш огън по улиците 18 дни преди изборите не е демократичен подход", посочва Реджеп Тайип Ердоган.

В столицата Анкара и в Измир също са се състояли протести. Полицията е използва сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне няколко хиляди демонстранти на анкарския площад "Къзълай". По непотвърдена информация има двама ранени. Мерките за сигурност в района са засилени.

Снощи турската полиция бе задържала над 150 демонстранти по време на бурни демонстрации в близо тридесет града на Турция заради смъртта на 15-годишния Беркин, при които десетки души са пострадали.

Водещи

Най-четени