Нови спорове между гърци и турци за Кипър 13.01 | 15:06

Президентът на страната иска извеждането на войските на Анкара, според Ердоган е немислимо

От iNews.bg

Ден след приключването на преговорите за Кипър в гръцката част на острова и турците влязоха в нов задочен спор. Президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис за пореден път се обяви за изтеглянето на военния контингент на Анкара от северните части на острова. "Нашата позиция остава каквато беше и преди – за извеждане на турските войски. Малко по-рано обаче президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разкритикува политиката на Гърция по отношение на Кипър. И заяви категорично, че и дума не може да става за изтеглянето на 30-хилядния турски гарнизон.

Всичко това идва само ден, след като в Женева бе проведен поредният кръг от преговори на ниво министри с цел урегулиране на кипърския проблем. Първоначално сигналите бяха добри и започна да се прокрадва надежда за първи стъпки за обединение на островната държава, но в крайна сметка всичко завърши без нищо конкретно. Единствено беше решено да се сформира работна група на ниво заместник-министри на външните работи.

Кипър е разделен на гръцка и турска част от 1974 г., припомня ТАСС. Тогава турски войски нахлуват в страната и окупират северната й част. Повод за инвазията става опитът за държавен преврат, организиран от противниците да идеята за присъединяването на острова към Гърция. В резултат на това 37% от територията остава под турска окупация, а през 1983 г. там е образувана самопровъзгласилата се Севернокипърска турска република.

Водещи

Най-четени