Новите пътища на бежанците към Европа: През Румъния и Испания 12.09 | 21:32

Броят на тези мигранти е относително малък, но е сигнал, че каналджиите търсят алтернативи

От iNews.bg

Нови миграционни маршрути са разкрити през Румъния и Испания заради опита на бежанците да заобиколят мерките на ЕС за спиране на миграцията. Това съобщи представител на Международната организация по миграцията. 

Според директора на регионалния клон на организацията за ЕС Еудженио Амбрози броят на мигрантите, пристигащи по тези нови маршрути, е относително малък, но те са сигнал, че каналджиите търсят алтернативи за достигане до страните от ЕС.

По данни на организацията близо 10 300 души са пристигнали в Испания по море само през 2017 г. "Това не е огромен брой, но все пак е четири пъти над този от 2016 г.", коментира Амбрози.

Той отбеляза също, че неколкостотин мигранти са пристигнали в Румъния, прекосявайки Черно море.

"Това е ясен знак, че трафикантите и каналджиите търсят алтернативи (...), за да продължат бизнеса си", категоричен е Амбрози. По думите му това е знак и че политиката на ЕС за спиране на миграцията е неефективна. 

Досега през 2017 г. до бреговете на Европа през Средизмено море са достигнали общо 130 000 мигарнти. Броят на пристигащите по море намалява от 2015 г., когато беше отчетен рекордът от 1 милион души, пристигнали през Средиземноморието.

Водещи

Най-четени