Новият президент на САЩ ще има най-ниския личен рейтинг в историята 08.11 | 20:02

Още преди вота Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп чупят 52-годишен рекорд по неодобрение сред избирателите

От iNews.bg

Следващият президент на САЩ, независимо дали това ще бъде Хилъри Клинтън или Доналд Тръмп, ще бъде държавният глава с най-нисък личен рейтинг в историята на страната. Това показва изследване на общественото мнение, проведено преди днешния изборен ден. След публикуването на резултатите от традиционното изследване на Gallup, провеждано в навечерието на всички президентски избори в САЩ от 1952 г. насам, се оказва, че и двамата основни кандидати за Белия дом се ползват с изключително висок негативен рейтинг сред обществото.

Все пак обаче показателите на Клинтън са малко по-добри. Според резултатите от проучването 52% от избирателите в САЩ се отнасят неблагоприятно към нейната личност. По отношение на Тръмп такова мнение изказват 61% от анкетираните. Така и двамата чупят рекорда по негативен рейтинг на кандидат-президент, поставен преди 52 години. В навечерието на изборите за нов президент на САЩ през 1964 г. кандидатът-републиканец Бари Голдуотър не е бил одобряван от 47% от обществото и до ден днешен подобен негативен имидж не е имал нито един кандидат за Белия дом. Но сегашните двама претенденти успяват да "подобрят" неговия рекорд.

Освен това при проведеното сега изследване изненадващо високо е и нивото на рязко неодобрение и при двамата кандидати. Тук отново резултатът на Клинтън е малко по-добър. Силно негативно мнение за нея имат 39% от американските избиратели, докато при Тръмп те са 42 на сто.

Авторите на изследването отбелязват още, че в рамките на цялата предизборна кампания отношенията на гласоподавателите към кандидатът на Републиканската партия като цяло не са претърпели особена промяна. Тези към демократката обаче даже са се влошили. "Общият извод, който може да се направи, е че Тръмп и Клинтън са най-ниско оценените кандидати за президент на САЩ в съвременната епоха, а най-вероятно и въобще в историята", отбелязват от Gallup. От ТАСС припомнят и че редица анализатори вече са предупреждавали, че крайно негативното и дори враждебно отношение към двамата кандидати ще доведе до поляризация на целия обществен живот в САЩ след избирането на новия президент, който и да бъде той.

Водещи

Най-четени