Новият щам на вируса е по-заразен от досегашния (ОБЗОР) 21.12 | 19:45

Той се е появил още през септември, но е идентифициран месец по-късно - през октомври, твърдят вирусолози

От iNews.bg

Новият щам на вируса е по-заразен от досегашния. Това е най- характерната му черта. Той се е появил още през септември, но е идентифициран месец по-късно - през октомври, твърдят вирусолози. В началото на декември случаите в Англия вече са над хиляда. Експертите са категорични, че е твърде възможно новата версия на COVID-19 вече да циркулира навсякъде по света, включително и у нас. Тепърва обаче ще се установява дали тази мутация е по-опасна за здравето ни и дали води до повече смъртни случаи.

"Данните, с които разполагаме все още са оскъдни", заяви здравният министър Костадин Ангелов и допълни: "Това, което знаем със сигурност за новия щам на вируса, са две неща. Първото е, че той се предава по-бързо от новия коронавирус. И второто е, че той се влияе от новата ваксина.”

От лекарския съюз призоваха за спокойствие, докато не се събере достатъчно научна информация. 

"Точно сега нямаме необходимост от истерии и някаква паника. Видоизменя се, ние го знаехме цялата година. Предстои да видим как ще реагира с човешкия организъм. Доколкото знам не се съобщава за драстично по-тежко протичане и драстично по-висока смъртност”, категоричен е д-р Иван Маджаров.

Вирусът няма интерес от резки промени в клиничната картина, твърдят експертите.

"Целта на вируса е да се разпространява, не да ни убива. Това, че един вирус се разпространява по-бързо по никакъв начин не означава, че той трябва да предизвиква по-тежко заболяване и по-голяма смъртност. Много често е точно обратното”, заяви проф. Радостина Александрова, вирусолог към БАН.

Досега вирусолозите са наблюдавали над 13 хиляди мутации на коронавируса. Във всяка от тях са откривани между 7 и 10 промени. При последната обаче те са цели 17, което прави новия щам по-видим от останалите. Това обаче още не означавало, че ще е по-различен.

"Вирусът се променя и това е част от неговата стратегия за оцеляване и адаптация. 01;21 Предстои да бъдат намерени научни доказателства дали наистина улеснява разпространението между хората или не е резултат от различни случайни съвпадащи събития”, посочва още проф. Александрова.

А имунолози са категорични, че ваксините са подготвени за подобна мутация на коронавируса. 

"И едната, и другият тип ваксина, които се използват и всички, за които в момента става дума на пазара, всичките до една са на база спайк протеин - този протеин, който мутира най-много и който е намерен като разлика спрямо предишните щамове”, категоричен е и имунологът  проф. Андрей Чорбанов.

Новият щам вече е достигнал няколко държави извън Великобритания. Регистрирани са случаи в Дания, Нидерландия, Италия и Австралия. Според медиците почти сигурно е че новата мутация вече е и в България. "Няма причина да очакваме да не е пристигнал у нас и да се скрием. Фактът, че го има и в други европейски страни предполага, че това движение няма да спре”, заяви още проф. Чорбанов.

Няма да спре и мутацията на вируса, твърдят експертите. И това няма да е последното му изменение.

Рекордно нисък брой на новозаразените с коронавирус у нас. За последното денонощие новите случаи са едва 166. Те са на базата на направените по-малко тестове през уикенда - 790. Това означава, че положителните проби са 21 процента от всички направени тестове.

Излекуваните са 1731-ма, а в интензивни отделения остават 536 души. Починалите след усложнения от вируса са 58.

Водещи

Най-четени