Ново напрежение Москва-НАТО край руските граници 28.11 | 19:56

Алиансът започна мащабно учение в Литва, човекът на Кремъл в Пакта реагира остро

От iNews.bg

Ново напрежение между Русия и НАТО. Днес в близост до руските граници започна поредното за годината учение на войски на Алианса. Москва моментално реагира остро на случващото се. Според представителя на Кремъл в Североатлантическия пакт не може военната организация да иска сътрудничество и диалог с Москва и да говори за контрол над оръжията, а същевременно да трупа войски и техника по руските граници.

Повод за реакцията става започналото на 2 полигона в Литва учение Iron Sword. В него участват около 4000 военни от Литва, Латвия, Естония, САЩ, Великобритания, Румъния, Канада, Люксембург, Полша и др. - общо 11 държави.

Тренировките ще продължат 5 дни, като ще бъдат разделени на 2 вида и ще се проведат съответно на 2 места. Едната група ще тренира бой в населено място. Другата пък ще тренира отбранителни, настъпателни и разузнавателни дейности.

Натовските учения в Литва обаче предизвикаха реакцията на постоянният представител на Русия в Алианса Александър Грушко. Без да споменава тренировките в близост до руските граници, той се изказа остро срещу действията на Пакта като цяло. "Диалогът с НАТО за контрол на въоръженията е възможен, само ако Алиансът се откаже от плановете си за укрепване на източния си фланг и от опитите да сдържа Русия", заяви той, предаде БГНЕС.

"Днес ситуацията в сферата на контрола над въоръженията, доверието и сигурността е много сложна. Ако страните от НАТО наистина са готови да инвестират в инструменти за контрол над въоръженията, то на първо място трябва да се откажат от сегашните планове за укрепване на източния фланг и от опитите за сдържане на Русия чрез постигане на военно превъзходство”, подчерта Грушко.

Водещи

Най-четени