Ню Йорк е блокиран, хората се готвят за среща с урагана Санди 29.10 | 07:45

Стотици се тълпяха в магазините, за да вземат всичко най-необходимо, молейки се да преживеят бурята

От Елена Кирилова

Транспортната мрежа на Ню Йорк беше блокирана в неделя вечерта (28 октомври), а в няколко района беше обявена задължителна евакуация, поради опасност от връхлитащата буря "Санди”, която заплашва живота хиляди хора, съобщава Independent.

Това положение наложи спирането на метрото и всички автобуси от градския транспорт. Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, нареди, районите, които са разположени ниско, да се евакуират. В това число влезе и част от прочутия Манхатън. Поради очакващата се буря може да се наложи около 375 хил. души да се евакуират, напускайки домовете си, а училищата да затворят временно врати, докато опасността отмине.

Извънредни мерки за безопасност бяха наложени в част от щатите, в които президентската надпревара вече е жестока. В някои части се наложи дори мобилизирането на Националната гвардия.

"Времето за подготовка и разговори е на път да приключи”, заяви Крейг Фугейт, ръководител на Fema, Федералната агенция за управление на бедствия. Той съобщи това след конферентен разговор с президента Барак Обама.

683837

Постепенно жителите на Ню Йорк осъзнават какво се случва и колко голяма опасността. Едва късно снощи супермаркетите около центъра на Манхатън се препълниха с хора, които складираха бутилки с вода и други неща от първа необходимост. Междувременно множество ресторанти и магазини в най-застрашените райони затвориха рано. Съобщения за изключително дълги опашки имаше от супермаркетите в целия Бруклин.

Властите във Вашингтон призоваха хората да приберат украсата си за Хелоуин, защото дори тиквите могат да бъдат отнесени от ураганния вятър и да причинят жестоки щети.

Бурята е комбинация от ураган, традиционен североизточен вятър и арктически въздух, който идва от Канада. Обикновено ураганите се движат на север в Атлантическия океан. Този път обаче, Санди е подложен на високо налягане, и може лесно да достигне сушата и дори вътрешността на страната, където ще се слее със студен фронт от Канада и евентуално ще се засили.

Бурята вече отне живота на 66 души в Карибите. Очаква се тя да достигне сушата първо при Ню Джърси и Делауеър утре вечер (30 октомври). Силата на урагана е толкова голяма, че се смята, че ще стигне от Северна Каролина до Ню Ингланд, засягайки огромни площи.

Водещи

Най-четени