Някои от най-големите и най-стари организации, свързани с тероризъм 22.07 | 12:16

Или основните терористични групировки срещу Израел

От Елица Елефтерова

Съвсем неочаквано България премина от страна, в която само се обсъжда световния тероризъм, в такава, където той се случва.

Кои са някои от най-големите и най-стари организации, свързани с подобна терористична дейност, представя Econ.bg.

Хизбула*

Наричана още партията на Бога. За появата на тази организация са послужили няколко фактора. Най-важният факт, разбира се, е ислямската революция от 1987 година в Иран, след която се разпространяват радикалните идеи на аятолах Хомейни сред шиитските общности, които по това време все още са малцинство в региона. Значение оказва и израелската офанзива в Ливан през 1982 година, както и кланетата в бежанските лагери в Бейрут Сабра и Шатила.

Всъщност точно в деня, когато се чества втората годишнина от клането - през 1982 година, е създадена и самата организация "Хизбула”. Съществено значение оказва и задълбочаването в маргинализирането на шиитската общност, както и отрицателната реакция на радикалните мюсюлмани срещу разпространената през 80-те години в Ливан вестернизация (обръщане към запада и западните идеали - бел. авт.)
Саид Хюсеин Мусауи - един от лидерите на движението Амал, изиграва ролята на основател на движението.

Именно Хизбула се смята за първата организация, която използва камикадзета от страна на радикалните ислямисти. Постепенно Хизбула се превръща в най-мощната фундаментална партия в региона, която притежава най-много оръжие (единствено за "Ал Кайда” се споменава, че има по-добър арсенал).

Хамас

Това е съкращение от Харака ал мукауама ал исламия или Движение за ислямска съпротива (на арабски "хамас” означава също "ентусиазъм”). Движението започва живота си на базата на социалната мрежа на по-мощната организация Мюсюлмански братя. Благодарение на това се разпространява в района на Близкия изток и по специално в Египет и Йордания.

До 1988 година организацията има сериозни разминавания с палестинското светско националистическо крило - Организацията за освобождение на Палестина - ООП и най-вече "Фатах”, която е предвождана от лидера на палестинската революция Ясен Арафат.

Ислямски джихад
                                                                                                  
Това е мрежа от радикални ислямистки движения. Нямат видимо общо ръководство, но имат свои организационни поддръжници в Европа и Америка. Идеите им са твърде крайни - избиване на неверниците и създаване на всеобща ислямска държава. Интересното е, че основната цел на тази организация е да бъде ликвидиран Израел като държава, а евреите да се върнат откъдето са дошли.

Създаването на тази организация също става веднага след иранската ислямска революция от 1979 година. Тогав Ислямския съвет координира дейността на проиранските екстремистки групировки в арабския свят. Това включва всякакъв род дейности от чисто идейно ниво до военна подготовка.

Фатах

Фатах или ал-фа̀тах, е обратен акроним от арабските думи в израза "харакат ат-тахрир ал-уатани ал-филастини", което означава "движение за освобождаване на палестинската родина".  Тази палестинска партия е основана през 1959 от Ясер Арафат. През 1967–1968 Фатах се присъединява към Организацията за освобождение на Палестина (ООП), а Арафат става неин лидер от 1969 г.

Дълго време основната цел на Фатах е да унищожи Израел и да си върне териториите върху, които да бъде създадена независима арабско-палестинска държава. Водачите на Фатах са прогонени от Йордания в Ливан след сблъсъците с йорданските сили през 1970–1971, които започват с Черния септември през 1970г. След като политическите лидери на Фатах приемат да създадат държава само на палестинките араби на териториите, отредените за нея от ООН, те фактически признават правото на евреите на собствена държава и, след преговори с Израел, се създава Палестинската автономия с президент Ясер Арафат.

Палестинският президент Махмуд Абас е сегашният председател на Фатах. Той е избран на тази длъжност малко след смъртта на Ясер Арафат през 2004 година.

На 8 август 2009-та той беше преизбран за лидер на "Фатах" чрез консенсус на конгреса на партията. Преизбирането на Абас без гласуване беше предопределено, защото за лидерското място нямаше други предложения.

Мюсюлмански братя

Може да се каже, че това е първата значима мюсюлманска фундаметалистка организация. Създадена е в началото на ХХ век. В началото е мрежа от религиозно-обществени движения, които по-късно става специфични политико-идеологически характеристики. Движението Мюсюлмански братя такова, каквото е създадено от първоучителя Хасан ал Банна оказва влияние върху всички съвременни фундаменталистки движения, без значение дали са шиитски или сунитски. Ва началото на ХХIв. движението е по-скоро запазена марка на определени идеи, отколкото стройна организация със синхрон между отделните звена.

Организацията е създадена през 1928 година в Египет от Хасан ал Банна, който е повлиян от фанатичните идеи на ал-азхарския шейх Мохамед Захран в Кайро. Едноличното ръководство на организацията е поверено на върховния наставник Хайрат аш Шатир.

Ал Кайда

Най-често свързваната с тероризма и насилието фундаменталистка организация е "Ал Кайда”. Създадена е в началото на XXIв. Организацията до голяма степен е митологизирана от личността на нейния основател Осама бен Ладен, който успява бързо да превърне Ал Кайда във враг номер едно за световните органи за сигурност. Не бива да се подценяват обаче и най-близките му сподвижници - палестинският имам Абдала Азам и египетския лекар Айман Зауахири.

Контактите с тях оказват много силно влияние върху Ладен и лика на организацията. Първо, Азам оказва силно салафидско влияние върху Осама, а Зауахири допринася за разпространяването на джихадитските усилия на Осама, като по този начин движението се превръща от локално за региона на Близкия и среден изток до международна терористична организация.

Атаките срещу Израел**

Атаките срещу граждани на Израел датират от 1968 г. Ето каква е хронологията на трагичните инциденти:

- 18 юли 2012 г. - Терористично нападение срещу аерогара "Сарафово" в България. 8 убити и над 30 ранени.

- 28 ноември 2002 г. - Обстрел с ракети на два израелски лайнера на авиокомпания Arkia на летището в Момбаса /Кения/. Няма пострадали.
- 4 юли 2002 г. - Терорист открива огън на гишето на израелската компания "Ел-Ал" в Лос Анджелис, при инцидента са убити двама.

- 27 декември 1985 г. - Двоен терористичен акт при приземяване на самолети на израелската компания "Ел-Ал" във Виена и в Рим. Убити 18, ранени над 150 души. Дело е на Революционния съвет ФАТХ, организация Абу Нидал.

- 14 юни 1985 г. - Терористи отвличат самолет на компанията Trans World Airlines от Рим за Атина. Двамата терористи са поискали освобождаването на стотици затворници в Израел и Южен Ливан. Самолетът е отвлечен в продължение на 17 дни. Заставен да кацне в Бейрут, където заложниците са освободени. Терористите са заловени. Един пасажер е убит. Организатор е "Хизбулла".

- 16 юни 1976 г. - Похитен е самолет на "Ер Франс" от Тел-Авив за Париж. Аеропланът е приземен в Ентеббе, Уганда. При операцията за освобождаване загиват трима заложници и полковник Йонатан Нетаняху /брат на премиера Бенямин Нетаняху/. 10 заложници и 5 служители на специалните части са били ранени. Виновни за трагедията са Народен фронт за освобождение на Палестина и немската "Фракция Червена армия".

- 30 май 1972 г. - Терористичен акт на летището в израелския град Лот. Загиват 10 израелски граждани и 16 поклонника от Пуерто Рико, 72 са ранени. Двама терористи са убити, един е арестуван. Зад акта стои народен фронт за освобождение на Палестина и "Червената армия на Япония".

- 8 май 1972 г. - Четирима палестински терористи отвличат самолет на белгийската компания Sabena по линията Виена - Тел Авив. Самолетът е заставен да кацне в град Лот, Израел. На 9 май специална част под командването на Ехуд Барак атакуват самолета. Двама терористи са убити, другите двама са заловени. Загива една заложница. Ранени са двама заложници и войникът от специалната част Бенямин Нетаняху. Смята се, че терористите са от "Черния септември" .

- 21 февруари 1970 г. - терористичен акт в самолет на Swissair Flight 330. Убити са 47 души, от които 9 души членове на екипажа и 13 граждани на Израел. Организатор - Народен фронт за освобождение на Палестина.

-10 февруари 1970 г. - Терористичен акт на летището в Мюнхен. При опит за похищение на самолет на компания "Ел-Ал" са ранени 11 души. Отговорни за трагедията са от Демократичен фронт за освобождение на Палестина.

- 18 февруари 1968 г. - терористичен акт на летището в Цюрих. Палестински терористи са открили огън срещу сътрудници на "Ел-Ал". Ранени са 5 пасажери. Загива помощник пилота. Убит е един от нападателите.

- 26 декември 1968 г. - На аерогарата в Атина двама палестински терористи откриват автоматичен огън по самолет на "Ел-Ал" и хвърлят гранати. Убит е един пътник. Тежко ранена е стюардеса. Народен фронт за освобождение на Палестина е автор на нападението.

- 23 юли 1968 г. - Отвлечен е самолет на компания "Ел-Ал" по линията Рим - Тел Авив. Самолетът е приземен в Алжир. Последните заложници са освободени на 1 септември 1968 г. За виновни се смятат от Народния фронт за освобождение на Палестина.