Няколко ареста след атентата в Минск 12.04 | 17:01

Не става ясно колко са задържаните, нито какви са предполагаемите мотиви

От Нели Минчева

Няколко души бяха арестувани във вторник в Беларус, ден след атентата в метрото на столицата Минск, причинил смъртта на поне 12 души, съобщава АФП.

Президентът Александър Лукашенко е наредил на КГБ да "преобърнат цялата страна", но да изяснят кой стои зад терористичния акт.

"Арестувани са няколко души по случая с атентата в Минск", казват от прокуратурата, без да уточняват точния брой на задържаните.

Досега не е дадена тежест на нито една версия от разследването: Беларус никога не е била засягана от ислямистки атентати и досега не се е появявало опозиционно движение, което да налага идеите си чрез насилие.

По данни на беларуското министерство на вътрешните работи експлозията е причинена от едно взривно устройство, скрито под пейка на метростанция, намираща се в близост до президентството.

Бомбата е съдържала метални топчета с диаметър от един сантиметър, като по всяка вероятност е активирана от разстояние. Около 300 души са се намирали близо до мястото на експлозията, станала в час-пик за тази станция.

По данни на КГБ, извън броя на загиналите до момента, са пострадали общо 150 души, 22-ма от които са в тежко състояние.

Президентът Лукашенко, който ръководи с твърда ръка страната с население от 10 млн. жители, не изключва това да е "подарък, идващ от чужбина", като натовари шефа на КГБ да намери виновните в най-кратки срокове, пише АФП.

Според Лукашенко атентатът може да е свързан с този от юли 2008 г., когато в центъра на Минск експлозия в деня на независимостта в страната рани около 50 души.

Водещи

Най-четени