Няколко милиона души се стекоха на митинга в подкрепа на Ердоган 07.08 | 18:02

В проявата участваш ръководството на страната, депутати и симпатизанти на консервативно-ислямистката ПСР и лидерите на двете опозиционни партии

От iNews.bg

Милиони се стекоха на заключителния митинг в Истанбул в подкрепа на президента Реджеп Ердоган след неуспелия опит за преврат. Няколко милионната тълпа се простира по протежение на километри, развявайки червени знамена, пердаде кореспондентът на БНР в Истанбул.

В проявата участва ръководството на страната начело с президента Ердоган и премиера Бинали Йълдъръм, депутати и симпатизанти на консервативно-ислямистката ПСР, както и лидерите на двете опозиционни  партии и техни симпатизанти. Лидерът на прокюрдската "Партия на демократичните народи" не е сред поканените заради връзките с ПКК, но присъстват много граждани от кюрдски произход.

На огромната 60 метрова сцена са поставени само два постера с ликовете на Ататюрк и на Ердоган, като се очаква президентът на страната и лидерите на двете опозициони партии да произнесат речи.

Наблюдатели отбелязват, че такъв грандиозен митинг с едновременното присъствие на управляващи и опозиция се случва за пръв път в близката история на страната, като посочват, че опитът за преврат, в който загинаха 246 души, е консолидирал обществото, а защитата на родината, единството и демокрацията са новите жалони, които сближават, предава БНР.

Митингът се предава пряко на 7 езика-турски, английски, френски, испански, немски, руски и арабски, като продължава и в този момент.

Водещи