Няколко страни от ЕС започнаха да ваксинират срещу КОВИД-19 деца на възраст от 5 до 11 години 15.12 | 15:00

Италия, Испания, Унгария и Гърция разшириха ваксинационните си програми и включиха в тях по-малките деца, след като миналия месец европейският регулатор одобри ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" за тази възрастова група

От iNews.bg

Няколко страни от ЕС днес започнаха да ваксинират срещу КОВИД-19 деца на възраст от 5 до 11 години заради наближаващите празници, които предполагат повече семейни контакти, и разпространението на варианта Омикрон, предаде Асошиейтед прес.

Италия, Испания, Унгария и Гърция разшириха ваксинационните си програми и включиха в тях по-малките деца, след като миналия месец европейският регулатор одобри ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" за тази възрастова група.

Детска болница в Атина инжектира днес първите дози, часове след като властите обявиха най-високия дневен брой починали от началото на пандемията в Гърция - 130 души. В Гърция родители са запазили повече от 30 000 часа за ваксинация за деца под 12 години. Сред тях е и министърката на образованието Ники Керамеос. След като разговарях с лекари и се запознах с научните данни нашето семейство реши да ваксинира сина ни, който е на 5 и половина години", каза Керамеос на онлайн брифинг.

Двумесечно увеличаване на броя на инфекциите в Европа започна леко да спада в началото на декември, но появяването на варианта Омикрон повиши притесненията от коронавируса, макар че учените още не са сигурни колко опасен е той.

Европейският център за контрол и превенция на заболяванията съобщи вчера, че очаква Омикрон да стане доминиращ щам в ЕС в рамките на следващите няколко месеца. Той препоръча на правителствата да обмислят ограничения на пътуванията и да ускорят ваксинационните кампании и инжектиране с подсилващи дози, допълва БТА.

Водещи

Най-четени