Няма да повярвате колко литра бира се изпиха на тазгодишния Октоберфест 05.10 | 16:11

Една халба от пенливата напитка е струвала около 10 евро

От iNews.bg

Наскоро мина най-големият фестивал на бирата – "Октоберфест". Ежегодното събитие, което започна в Мюнхен на 20 септември и приключва днес (5.10.2014), е било посетено от 6,3 милиона души според резултати, представени от организаторите, цитирани от ИТАР-ТАСС.

"Не успяхме да поставим нови рекорди, но показателите остават на високо равнище", съобщи ръководителят на феста Йозеф Шмид. Той допълва, че плановете на организаторите са били осуетени от времето, заради което посещаемостта през първите дни е изостанала от миналогодишните показатели.

По време на фестивала за медицинска помощ към баварския Червен кръст са се обърнали 7900 души. Около 600 гости на празника са си позволили да прекалят и са получили алкохолно отравяне, като 16 от тях са били непълнолетни. Работа е имала и полицията – служителите на реда са били принудени да задържат 720 души. 

Много от посетителите на "Октоберфест" предпочитат да не връщат литровите халби за бира, а да ги взимат със себе си като сувенир. Ако миналата година от бирените шатри са изчезнали 81 000 халби, то тази липсват 112 000.

Цената за литър бира била около 10 евро. Една халба вървеше от 9,70 до 10,10 евро. Миналата година горната граница бе 9,85 евро. Поскъпването всяка година на пенливата напитка в Германия шеговито е наричано "една от традициите на фестивала".

Първият "Октоберфест" е бил на 12 октомври 1810 г. по случай сватбата на Лудвиг Баварски и принцеса Терезия. Организиран оттогава почти всяка година, фестивалът обаче е бил отменян 22 пъти поради войни, холерни епидемии или във връзка с хиперинфлацията в Германия през 20-те години на ХХ век. Вижте колко литра бира са се изпили на тазгодишния "Октоберфест" в
Econ.bg.

Водещи

Най-четени