Няма данни за загинали българи в адската катастрофа в Испания 25.07 | 10:05

Това обяви министърът на външните работи

От Христина Рафаилова

За  момента няма данни български граждани да са пострадали или загинали по време на кървавата катастрофа в Испания. Това каза външният министър Кристиан Вигенин пред TV7. 

Той изказа съболезнованията си към испанския народ и държава за огромната трагедия. 

Вчера вечерта влак катастрофира в Галисия.

По последни данни жертвите са поне 77 души, 143 са ранените, предаде Франс прес, като се позова на представители на районния съд.

Пътническият влак дерайлирал недалеч от гарата на Сантяго де Компостела в 20:42 ч. местно време в сряда (21:42 българско). Обърнали са се всичките 13 вагона, предпоследният е напълно разрушен. Във влака са пътували 218 души, без да се броят машинистите и обслужващият персонал. Маршрутът, където се е случила катастрофата, съединява испанската столица с Ферол.

По думите на представителите на районния съд някои вагони на влака още не са изследвани.

Според някои данни причина за аварията е значително превишаване на скоростта. По-рано представителят на правителството на Галисия Самуел Хуарес заяви, че влакът в момента на аварията се е движил със скорост 220 км в час, макар че в този участък максимално разрешената скорост е 80 км/ч.

По данни на представители на държавната железопътна компания RENFE влакът се е движил със скорост не повече от 180 км в час, което над два пъти превишава ограничението.

*Информацията е актуализирана в 11:08 часа

Водещи

Най-четени