Няма сделка между Лондон и Брюксел 01.02 | 07:55

Великобритания все по-близо до референдума за излизане от ЕС

От iNews.bg

Сделка между Великобритания и Европейската комисия по отношение на реформите, за които Лондон настоява, за да остане член на ЕС, засега няма. Това е крайният резултат от срещата, която проведоха снощи британският премиер Дейвид Камерън и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Самата работна вечеря, която се проведе на "Даунинг стрийт” 10, приключи по-бързо от очакваното. След края й Туск обяви, че сделка за реформата в отношенията на Великобритания с ЕС засега няма.

Днешните разговори бяха наричани "решаващи” в процеса на диалог между Лондон и Брюксел в навечерието на срещата на върха на ЕС през февруари, която теоретично би могла да се сключи сделка за реформа. А това, от своя страна, би могло да насърчи британското правителство да проведе планирания за периода до края на 2017 г. референдум за бъдещото членство на страната в ЕС още идното лято. Освен това от канцеларията на британския премиер дадоха да се разбере, че Камерън няма намерение да сключва сделка на всяка цена и да бърза по този въпрос, предаде БГНЕС.

Когато Туск пристигна на "Даунинг стрийт”, в отговор на въпрос на журналистите, дали страните ще могат да стигнат до сделка, той каза само: "Надявам се". Срещата на Туск с британския премиер бе предшествана от консултации с най-близкото му обкръжение. Според съобщения в пресата, сред тези, които са участвали в дискусиите са министърът на вътрешните работи Тереза Мей, министърът на финансите Джордж Осбърн и главата на Министерството на външните работи Филип Хамънд.

В събота Камерън се отказа от планираното си пътуване до Скандинавия, за да може да отиде до Брюксел и да се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския парламент Мартин Шулц. Препъникамъкът в отношенията между Лондон и Брюксел сега е четвърти параграф от британските искания за по-строго имиграционно законодателство – блокиране на достъпа на работници мигранти от други страни от ЕС до социални помощи и привилегии във Великобритания за четиригодишен период. В отговор Брюксел направи алтернативно предложение за въвеждането на програма за така наречената "аварийна спирачка" на привилегиите, възможна само след привеждане на доказателства, които да покажат, че именно във връзка с проблемна имиграция държавата е изправена пред неизпълнение на задълженията си към гражданите в социалната сфера. Освен това, тези доводи трябва да бъдат одобрени от всички държави членки на ЕС и едва три месеца след това блокирането може да влезе в сила.

Камерън веднага даде да се разбере, че такъв подход не устройва Лондон. Днес източници, близки до преговорите, съобщиха на медиите, че британският премиер ще иска от Туск по време на работната вечеря, допустимост на незабавно активиране на "аварийната спирачка" веднага след референдума. Освен това се твърди, че Лондон иска правото да въвежда мораториум върху привилегиите за имигрантите да бъде въведено безсрочно. 

Водещи

Най-четени