ОАЕ праща сухопътни войски в Сирия? 07.02 | 15:12

Водената в момента борба срещу терористите изисква и наземна операция, казва външният министър на страната

От Кристиан Костурков

Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) са готови да изпратят свои сухопътни войски в Сирия, които да се сражават срещу "Ислямска държава”. Идеята е те да поемат наземни операции в рамките на ръководената от САЩ антитерористична коалиция. Това става ясно от изявление на външния министър на ОАЕ Анар Гаргаш.

"Позицията ни е, че водената в момента кампания срещу "Ислямска държава” изисква и бойни действия на сухопътните сили”, казва той. И допълва, че властите в ОАЕ са готови да изпратят срещу терористите в Сирия както наземни войски, така и други части, които да им оказват подкрепа, съобщава Reuters. 

Гаргаш обаче уточнява, че ОАЕ ще може да изпрати свои войски в Сирия само, ако получат и съгласието на САЩ. Също така той уточнява, че не става дума за "хиляди военни”, предаде "РИА Новости”.

Подобно изказване по-рано направи и един от съветниците на саудитския министър на отбраната Ахмед Асири. Той обясни, че Саудитска Арабия също е готова да изпрати в Сирия сухопътни войски, ако такава възможност бъде съгласувана със САЩ. Още по-рано пък CNN съобщи, че саудитите и техните съюзници в региона са готови да изпратят срещу "Ислямска държава” до 150 хил. военни.   

Водещи

Най-четени