ОЛАФ вдигна мерника на фалшиви маски, дезинфектанти и др. 20.03 | 17:31

Еврослужбата започна разследване срещу вноса и продажбата на неефективни продукти

От iNews.bg

Регулаторните органи на Европейския съюз започнаха разследване за вноса на фалшиви продукти, свързани с коронавируса, които са неефективни или дори вредни за здравето, съобщи в петък Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, цитирана от Ройтерс, предаде БНР.

Иззетите продукти включват маски, медицински изделия, дезинфектанти, дезинфектанти и тестови комплекти.

Фалшивите маски, включително фалшиви маски за деца, се предлагат онлайн в страните от Европейския съюз за между 5 и 10 евро всяка, или около три пъти по-висока от тяхната нормална цена.

"Освен че са неефективни срещу вируса, тези продукти също так не отговарят на стандартите на ЕС и потенциално могат да навредят на здравето ни. Например, те могат да провокират опасно бактериално заразяване", се казва в изявлението на ОЛАФ.

ОЛАФ заяви, че фалшивите продукти влизат в Европа чрез онлайн продажби и пристигат главно чрез пощенски или куриерски услуги, но също и чрез контейнери с фалшиви сертификати или като те са декларирани като други продукти. След това те могат да се намерят по нормални канали за разпространение или на черния пазар.

Водещи

Най-четени