ООН: Виктор Янукович не е легитимен президент на Украйна 07.03 | 13:45

Интерпол проучва възможността за ареста на сваления от власт държавен глава

От Христина Рафаилова

ООН официално призна, че Виктор Янукович вече не е президент на Украйна. Обединените нации приеха документ, според който не признават властта на държавния глава за легитимна. 

Малко след като премахването му от поста беше гласувано от Върховната Рада, той обяви, че все още се смята за законен президент. Властта му също така се признава от Русия. 

Същевременно Интерпол започна процедурата по разглеждането на молбата за арест на Янукович. В момента юристи на организацията проучват какви възможности дава международното право, информира УНИАН. 

Малко по-рано беше разпространена информация, че сваленият от власт президент е в болница, след като претърпял сърдечен удар. Слухът за състоянието на Янукович до момента не е получил официално потвърждение. 

Същевременно  зам.-председателят на Върховната Рада Руслан Кушолински обяви, че страната му не може да даде отпор на руските военни сили. Причината била в това, че новата власт заварила армията на страната в лошо състояние. 

Правителството в Киев действа изключително по дипломатически начини, минимизирайки риска от силов сценарий, който би довел до ескалацията на военния конфликт в Крим, стана ясно от думите на Кушолински.

Най-четени