ООН: Войната в една от световните житници предизвика историческа продоволствена криза 13.02 | 18:15

Около 400 милиона души са заплашени от глад заради войната в Украйна

От iNews.bg

Войната в една от световните житници предизвика историческа продоволствена криза. След тежки дипломатически усилия, украинското зърно отново се изнася. Темата обаче не е приключена. ООН предупреждават, че около 400 милиона души са заплашени от глад заради бойните действия на територията на Украйна. Само преди 4 години броят на гладуващите е бил двойно по-малък.

За тях хлябът е лукс. Стока, която трудно си позволяват през последните месеци. Войната в Украйна завари Ливан в тежка икономическа криза и направи живота там още по-тежък. Доходите на много семейства вече не достигат и 100 долара на месец.

Кинда Даруиш, управител на пекарна: "Когато война в Украйна започна, повечето ливанци не можеха да си плащат наемите, да си плащат водата и електричеството. Единственото, което хората имаха, беше хлябът. Но вече и хляб не могат да си позволят".

80 процента от пшеницата в Ливан е внос от Украйна. Забавените доставки на зърно доведоха до 20-процентен скок на цената на хляба.

Абебе Хейл-Габриел, зам. генерален директор на ФАО: "Въздействието от войната в Украйна прераства в криза, която вече се разгръща в някои страни. За съжаление, прогнозите са много мрачни".

До войната с украинските зърнени култури можеха да се прехранват 400 милиона души по света. Всеки трети хляб в Африка се произвеждаше от украинска пшеница. Досега това беше само статистика, но вече е тревожна тенденция, която заплашва с глад цели райони.

На повече от 9 хиляди километра от украинската житница, в Сомалия, войната отеква силно. Африканската държава е сред най-зависимите от украинското зърно. Липсата му през изминалата година в комбинация с най-тежката суша от десетилетия, изправи населението пред масов глад. Половината от хората в Сомалия вече няма какво да ядат.

Шон Райън, представител на организацията "Спасете децата": "Международната общност не се справи с предизвикателството. Според нашите изчисления до следващия февруари 213 000 деца в Сомалия ще бъдат изложени на риск от глад".

Тежките дипломатически совалки се увенчаха със Зърнена сделка между воюващите страни. Резултатът от нея беше вдигане на руската блокада над украинските кораби със зърно. Но това не нормализира световния пазар. Сега Украйна изнася месечно около 3 и половина тона зърно. Два пъти по-малко в сравнение с годините преди войната.

Корин Флейшър, Световната програма по прехрана: "Ако войната продължи да се разраства, тогава ще настъпи време, в което няма да има достатъчно храна за населението на Земята. В Украйна инфраструктурата се унищожава, земеделските райони се унищожават, фермерите са на фронта. Голяма част от обработваемата земя е унищожена".

Над 20 процента от украинската житница вече е под руски контрол. Немалък процент от земята стана част от фронта. Складовете със зърно често са мишени на руските атаки

Володимир, земеделски производител от Николаев: "Всеки ден има стрелба. Стреляха ето там и там. Стрелят и през нощта".

Грохотът на оръжията в Украйна не спира да отнема от насъщния в различни части на света. Ако войната продължи, според ООН тази година списъкът на гладуващите ще нарасне с още 65 милиона души.

Водещи

Най-четени