ООН: Палестина трябва да свали „оръжията на отчаянието“ 20.10 | 17:23

Бан ки Мун с извънредна изненадваща визита в Близкия Изток

От Филипа Тодева

Генералният секретар на ООН Бан ки Мун предприе извънредна визита в Близкия Изток в опит да повлияе за спиране на смъртоносната спирала от насилие между Израел и Палестина. Бан ки Мун призова и двете страни да установят стабилност в отношенията и подчерта, че насилието не може да бъде път за изглаждане на различията.

"Аз се притеснявам – и всички трябва да се безпокоим, когато гледам как млади хора, деца вдигат оръжия и се прицелват, за да убиват", каза той във видео, изпратено до двете страни. "Трябва да е ясно: насилието само ще подкопае легимните палестински стремежи за държавност и желанието на Израел да постигне сигурност", отбеляза той, цитиран от NBC.

През изминалия месец осем евреи бяха убити, след като бяха нападнати с нож от палестински граждани. Повече от 40 палестинци пък бяха застреляни при сблъсъци за същия период.

Малко преди да отлети за Близкия Изток, където ще се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху и палестинският президент Махмуд Абас, Ки Мун заяви, че разбира чувството на неудовлетвореност у младежта на Палестина, това че техните надежди за мир бяха попарени безброй пъти, гнева от продължаващата окупация и израелската експанзия по селищата.

"Призовавам младежите на Палестина, които са бъдещето на народа и обществото – да превърнете вашата неудовлетвореност един силен, но спокоен глас на промяната. Не искам от вас да бъдете пасивни, но трябва да свалите "оръжията на отчаянието".

Той призова палестинските лидери да впрегнат енергията на своите хора за мирно решение и отбеляза, че техните цели могат да бъдат постигнати, само ако има мир с Израел.

Водещи

Най-четени