ООН: Равенството между половете ще намали световния глад 08.03 | 13:03

Ако жените имат равен достъп до селско стопанство, гладните намаляват със 150 млн.

От Кристалина Илиева

Организацията за храните и селското стопанство (FAO) към ООН призова за равно участие на жените в селското стопанство, за да се намали световния глад.

"Ако жените в селските региони имат равен достъп до земя, технологии, финансиране, образование и пазари, селскостопанската, продукция би се повишила и броят на гладуващите по света би намалял с между 100 милиона и 150 милиона души", гласи докладът на FAO.

Според генералният директор на Организацията Жак Диуф равноправието между половете не е просто идеалистична представа, а реална необходимост за осигуряването на хранителни продукти.

Жените по света нямат еднакъв с мъжете достъп до земя и земеделски ресурси. В развиващите се страни (поне тези, за които има информация) между 3 и 20% от всички земевладелци са жени.

"Фермерите жени традиционно добиват по-малка реколта от мъжете земеделци и не защото са по-неопитни, а просто защото управляват по-малки ферми и имат по-малък достъп до торове, подобрени семена и инструменти", се казва в доклада на FAO.

Ако достъпът на жените до обработваема земя и помощни средства се повиши, земеделската продукция на жените в развиващите се страни ще нарасне между 20% и 30%.

В момента жените съставляват около 43% от селскостопанската трудова сила, варирайки от около 20% в Латинска Америка до близо 50% в Азия и Централна Африка, но са традиционно по-ниско заплатени и се наемат на сезонна работа.

Проблемът за равноправното участие на жените на трудовия пазар е актуално и в развитите икономики. В Германия се провежда среща на 30-те най-големи компании в DAX във връзка с участието на жените на ключови ръководни позиции във фирмите и доминиращото присъствие на мъжете на отговорни позиции.

Водещи

Най-четени